KLEIN MOORST
De Glind

startpagina

tuin

omgeving

vogels

paddestoelen

planten

geschiedenis
 

 

 

 

 


glinthorst

In 1774 tekende de landmeter F.Beyerinck een plattegrond van de "Glinthorst". Hieruit valt op te maken dat de "Glinthorst" gebouwd was op de plaats waar nu Klein Moorst 26 en Klein Moorst 28 gebouwd zijn.
Bij de bouw van beide huizen werden resten gevonden van een oud gebouw. Fundamenten die bestonden uit zogenaamde kloostermoppen en een tweetal putten van gestapelde stenen lagen op grote diepte.
Deze fundamenten lagen veel dieper dan de in 1990 gesloopte boerderij.

De naam "Glinthorst" wordt al in 1325 genoemd in de zogenaamde Herfstbede van dat jaar, samen met enkele andere boerderijen en  gebouwen rond Barneveld. Deze Herfstbede was een bepaalde verplichte betaling.

Later wordt de "Glinthorst" in leen gegeven aan Elyas van Amerongen. In 1675 wordt de naam Glinthorst aan een familienaam verbonden door Coenraad van Wynbergen tot Glinthorst. Dat gebeurde toen Coenraad van Wijnbergen tot Glinthorst werd toegelaten tot de ridderschap van de Veluwe op 30 maart 1675.
Zijn vader, jonker Johan van Wynbergen, burgemeester van Harderwijk, had het huis op 23 december 1637 gekregen van zijn oom.

Omstreeks 1780 moet deze  "Glinthorst" gesloopt zijn.

bijgewerkt 7 januari 2011
wout@kleinmoorst.nl